Otac i sin, Egnatulej Florentin, u parku Ribnjak

Otac i sin, Egnatulej Florentin

Rimski nadgrobni spomenik iz prve polovine 2. stoljeća svojim ukrasima; središnji motiv Jakobove kapice, stupovi ukrašeni lovorovim lišćem povezani vrpcama, zrcali snažan utjecaj dalmatinskih ili sjevernoitalskih trendova.

Iako je pokojnik portretiran na steli, tridesetogodišnji Lucije Egnatulej Florentin, neminovno „lokalni dečko“ (nadimak Florentin tipičan je za Panonce), vjerojatno iz Andautonije ili njene bliže okolice, njegovo je porijeklo mediteransko (prezime je svojstveno Italiji i sjevernoafričkom području), što objašnjava, za ovaj prostor, netipičan izgled spomenika. Možemo pretpostaviti kako je otac našeg pokojnika odlučio svoje porijeklo i svezu s mediteranskim identitetom predstaviti kroz motive kojima je dao ukrasiti nadgrobni natpis svoga sina.

Sam tekst natpisa veoma je štur, lišen detaljnijih informacija o samom pokojniku ili ocu koji mu je dao izraditi spomenik, a u slobodnom prijevodu glasi: Duhovima pokojnika. Luciju Egnatuleju Florentinu, Lucijevu sinu, starosti 30 godina, spomenik je dao načiniti otac. Ovdje počivaju.

Onodobni trendovi pri podizanju nadgrobnih spomenika uglavnom sadrže epitete, superlative, dodatne podatke o društvenom položaju i funkcijama pokojnika, međutim ne i u ovom slučaju. Također, epitafu s Ribnjaka nedostaje izraz osobnosti, žaljenja ili tuge za pokojnim sinom, što bismo mogli pripisati očinskoj, muškoj suzdržanosti pri iskazu žalovanja.

Tko, na koncu, ovdje počiva? Je li riječ o pravopisnoj pogrešci klesara (ovdje počivaju / ovdje počiva) ili je pak otac preminuo nakon narudžbe, a tijekom izrade samog spomenika, možemo samo nagađati.

Stela je 1873. godine pronađena uzidana u gospodarsku zgradu zagrebačkog Kaptola, a od tada je čuva Arheološki muzej u Zagrebu.

Kopija spomenika postavljena je 2014. nedaleko središnjeg ulaza u park Ribnjak.

 

Autori muzejske akcije: Zoran Gregl, Nenad Jandrić, Željko Kovačić, Ozren Domiter
Izrada odljeva: Salvimir Slaviček
Autor opisnog teksta: Ozren Domiter
Foto: Igor Krajcar/AMZ

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje