Zagreb dok ga još ni bilo

"Sve uvijek počinje idejom. A ideja o kojoj je ovdje riječ, toliko je jednostavna, koliko i lijepa. Nije mnogo vremena proteklo, tek četvrt stoljeća, pa neka je i koja godina povrh toga, otkako su se trojica zaljubljenika u Zagreb dosjetila radosti da svojim znanjem i htijenjem uljepšaju njegovo lice. Ako i počinje kao vic – što se dobije kada se spoje dva arheologa i arhitekt? – u slučaju akcije Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine rezultat nije nikakva šala, pa sve ako nam i tjera širok osmijeh na lice.

Još od prve zgode i postavljanja kopije nadgrobnog spomenika Poncija u središtu današnjeg Kerestinca koju je realizirao Zoran Gregl, do realizacije spomenika Rimljanina u Petrinjskoj kada se u projekt uključuju Nenad Jandrić i Željko Kovačić, autori jasno iskazuju svoj naum da suptilnim i promišljenim intervencijama unesu u tkivo grada nenametljive, no vrijedne, ranije nepoznate značenjske slojeve koji će Zagrepčanima i njihovim gostima proširiti vidike i produbiti spoznaje o okolnostima i tijeku života na prostoru našega grada. … zahvaljujući njima Zagreb je bogatiji i ljepši, a šetnjom kroz grad i vama se otvara prozor u taj svijet.

Šetnja gradom… ponešto za svačiji ukus: od ljubavi i smrti, preko svjetovnog i duhovnog, do kršćanskog i poganskog. Ima tu božanstava, ali i običnih smrtnika, a da ne ostane sve isključivo na ljudskoj vrsti u zaplet su uvršteni i nešto veći igrači iz istog razreda." (Sanjin Mihelić, ravnatelj arheološkog muzeja u Zagrebu, iz Predgovora kataloga izložbe Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine, održane 2018. godine u AMZ-u.)

Autori akcije „Zagreb dok ga još ni bilo - prije 1094.“: Zoran Gregl, Nenad Jandrić, Željko Kovačić i Ozren Domiter.

Pdf katalog izložbe Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje